Vitamina D si psoriazisul

Vitamina D si psoriazis

Vitamina D si afectiunile pielii
Nu mai este o surpriza faptul ca lumina soarelui are un efect puternic asupra anumitor afectiuni ale pielii. Pana la urma, pielea este organul cel mai expus la soare si locul unde au loc primele procese biologice de producere a vitaminei D(stimulate de soare).
De-a lungul a multe sute de ani, lumina solara a fost folosita ca remediu popular in cazul multor afectiuni ale pielii. Cercetarile moderne vin sa intareasca eficienta acestui tip de remediu.

Psoriazisul
Psoriazisul este o afectiune a pielii caracterizata prin placi tegumentare ingrosate, rosii sau albicioase, solzoase, insotite de mancarime(netransmisibila). Multa vreme s-a crezut ca ar fi o boala autoimuna, dar ea este mai degraba o defectiune a celulelor pielii care le face sa se reproduca si sa moara mai rapid.

Psoriazisul s-a dovedit a fi mai putin frecvent in zonele insorite ale lumii. Pornind de la aceasta realitate s-a conturat unul dintre cele mai eficiente tratamente: expunerea la soare. O forma contemporana de tratament a psoriazisului este aceea de administrare a unui medicament ce sporeste sensibilitatea pacientului la lumina soarelui si apoi de expunere a acestuia la radiatii de tip UVB, de cele mai multe ori furnizate de tuburi sau lampi UV.

Recent, dovada ca vitamina D este factorul crucial cand vorbim despre efectele luminii solare asupra psoriazisului, a condus la noi forme de tratament care implica calcipotrina(derivat din vitamina D). Pionierul acestei terapii este Dr. Michael Holick, expert de renume mondial in vitamina D.

De retinut!
Terapii moderne in tratarea psoriazisului:

  • produse pe baza de derivati ai vitaminei D;
  • fototerapia.

Alte cateva informatii de specialitate: vitamina D si psoriazisul si ultravioletele si psoriazisul.

Afla “6 ponturi pentru baile de soare”

sursa : “Dark deception. Discover the truth about the benefits of sunlight exposure” – Dr. Joseph Mercola si Jeffry Herman

Spune-ti parerea