Cui ii e frica de soare, de cele mai multe ori ii e frica de fapt de cancer. Cancerul a ajuns sa fie pentru toti o problema, cu multe semne de intrebare.
Daca ascultati parerile majoritatii dermatologilor, evitarea soarelui e echivalenta cu o alegere care-ti asigura sanatatea. James M. Spencer, director al Departamentului de Dermatologie Chirurgicala din cadrul Scolii de Medicina Mount Sinai, spunea referitor la bronzare ca “poate produce probleme diverse ale pielii, deci nu e sigura”.
Ascultand astfel de declaratii putem concluziona ca aceasta maladie, cancerul, e inevitabila pentru cei care indraznesc sa se expuna la soare, iar comportamentul logic ar fi acela de a-l evita.
Adevarul insa, e mult mai complex. Soarele creeaza de fapt protectie impotriva a mai mult de 16 tipuri de cancer(ex. cancerul de san, de colon, esofagian, ovarian, gastric, pancreatic, al prostatei, rectal, renal, etc.).
De fapt, insuficienta expunere la soare e un factor important de risc in Europa de Vest si in America de Nord. Un studiu publicat in cunoscutul jurnal “Cancer”, in 2002, arata ca decesele cauzate de cancer al sistemului reproductiv si digestiv sunt aproape duble ca numar in New England (regiune mai rece) fata de sud-vestul SUA (regiune mult mai insorita). Studiul arata o mare corelatie intre rata mortalitatii si insuficienta expunere la lumina soarelui.
Efectele anticarcinogenice ale luminii soarelui vin din stimularea pielii de a produce vitamina D. Multe cercetari arata in ultimul timp legatura dintre vitamina D si tratamentul pentru cancer.
Dar, atentie! Persoanele cu tenul mai inchis au nevoie de 10 pana la 20 mai multe expuneri la soare fata de cei cu tenul deschis la culoare pentru a nu avea deficit de vitamina D. Ca urmare, nu putem considera surprinzatoare rezultatele care arata rata mai mare de cancer la afro-americanii din America de Nord fata de orice alt grup etnic.
Ce retinem? Persoanele care au pielea mai pigmentata au nevoie de mai multa implicare pentru a obtine nivelul optim de vitamina D.
Dar ….. expunerea la soare nu trebuie sa se soldeze cu arsuri.
Citeste si articolul “Soarele si viata sexuala”
sursa : “Dark deception. Discover the truth about the benefits of sunlight exposure” – Dr. Joseph Mercola si Jeffry Herman
6 ponturi pentru baile de soare ,
[...] Citeste si articolul “Soarele, vitamina D si cancerul” [...]