Specialistii spun ca majoritatea femeilor sufera astazi de lipsa vitaminei D. Aceasta deficienta este legata de aparitia unor boli precum : cancerul, scleroza multipla, diabetul, ovarele polichistice, infertilitatea, osteoporoza, rahitismul si nu in ultimul rand depresia.
Cercetatoarea britanica Dr. Elina Hyponnen ne avertizeaza asupra faptului ca, in timp ce cele mai multe vitamine se regasesc intr-o dieta sanatoasa, numai 10% din necesarul zilnic de vitamina D provine din meniu (de exemplu peste). Restul este fabricat de organism, prin expunerea la ultraviolete.
Asadar, de ce avem oare in timpul verii un tonus mai bun, un psihic mai bun, suntem mai optimisti, mai veseli si mai bine dispusi? Raspunsul este legat in mare parte si de “vitamina soarelui”, vitamina D. Vara, soarele este prezent mult timp din zi si ne ajuta sa obtinem necesarul zilnic. In schimb toamna si mai ales iarna aportul de vitamina D scade foarte mult. Tot atunci cazurile de indispozitie, tristete, pesimism si chiar depresie se accentueaza.
Aici intervine un meniu adecvat, pastilele cu vitamina D si chiar expunerea la ultravioletele de la solar. Nu degeaba solarul a mai fost numit si “oaza de relaxare si de buna dispozitie”.
Multa lume se intreaba insa : este sanatos solarul? Adevarul este ca DA, astfel pe langa anumite efecte adverse, beneficiile asupra sanatatii si calitatii vietii sunt incontestabile.
Totul se reduce la ponderatie, ironic si aproape universal valabil, tot ceea ce are un efect pozitiv, tot ceea ce ne place are si un revers negativ. Deci sa ne expunem la soare sau solar dar cu atentie, cu ponderatie, pentru a beneficia de efectele pozitive si a evita efectele negative.
Citeste si :
Lipsa vitaminei D, sora cu depresia
Sa aflam adevarul : “Este nociv solarul?”
Spune-ti parerea