Vitamina D si sanatatea cardiovasculara

Vitamina D si sanatatea cardiovasculara

Vitamina D este indispensabila sanatatii tale.
Este o vitamina destul de particulara: exista in doar cateva alimente si este furnizata in principal de catre razele ultraviolete (UVB), datorita carora se formeaza in straturile profunde ale pielii.

Carenta de vitamina D este asociată cu un risc considerabil crescut de declansare a multor maladii, printre care cele cardiovasculare. Asocierea lipsei de vitamina D cu bolile cardiovasculare este evidentiata si de catre cercetatorii Institutului de cardiologie Intermountain Medical Center din Salt Lake City (SUA).

Vitamina D poate imbunatati sanatatea inimii tale in mod indirect, avand un rol important in numeroase functii si procese biologice, precum tensiunea arteriala, controlul nivelului glucozei din sange, controlul nivelului de colesterol si al greutatii corporale, si in procesele inflamatorii, toate acestea reprezentand factori de risc importanti pentru maladiile cardiovasculare.

Tensiunea arteriala
Combinatia dintre hipertensiune si deficitul de vitamina D, poate avea un efect negativ major pentru orice organism. Intr-un studiu observational, s-a demonstrat ca persoanele cu hipertensiune si deficienta de vitamina D au fost de doua ori mai susceptibile de a manifesta afectiuni cardiace decat alte persoane din studiu.
Studiile arata faptul ca, pe timpul verii, tensiunea arteriala tinde spre normal, in timp ce iarna, cand soarele se lasa asteptat, nivelul acesteia tinde sa creasca.

Colesterolul
Organismul isi fabrica singur atat colesterol cat ii este necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar in acest sens. Daca alimentele consumate contin o cantitate prea mare de grasimi, apar depunerile de colesterol pe vasele de sange.
Un nivel normal de colesterol in organism este esential pentru piele, unde este transformat in vitamina D sub actiunea razelor ultraviolete.

Obezitatea
Recent, a fost descoperita o stransa conexiune intre deficitul de vitamina D si obezitate. Nivelul scazut de vitamina D este considerat predictor pentru obezitate. Astfel, studiile demonstreaza faptul ca, cu cat dieta ta este mai bogata in vitamina D, cu atat este mai putin probabil sa cresti in greutate.
Persoanele supraponderale ar putea avea mai mult succes în lupta cu kilogramele în plus dacă, odată cu o dieta scazuta în calorii, nivelul vitaminei D în organism ar fi unul mai crescut.
Astfel, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Minnesota, o crestere cu un nanogram pe mililitru de vitamina D in sange determina o scadere in greutate de aproximativ jumatate de kilogram.

Ce este de facut? Nu te priva complet de soare.

Efectele minunate ale vitaminei D pentru sanatate sunt nenumarate. Prin urmare, nu te priva complet de soare. Pe terasa unei cafenele, in gradina, expune-ti bratele si picioarele la lumina soarelui. Cand esti la plaja, profita de efectul benefic al soarelui. Protejeaza-te in momentul in care soarele incepe sa arda mai tare, dar nu abuza de cremele fotoprotectoare (se cunoaste efectul blocant al acestora atunci cand vine vorba despre sinteza vitaminei D).
In plus, saloanele noastre te asteapta pentru a te bucura de beneficiile ultravioletelor intr-un mediu controlat.

Surse :
“Dark deception. Discover the truth about the benefits of sunlight exposure” – Dr. Joseph Mercola si Jeffry Herman
Intermountain Medical Center din Salt Lake City (SUA)
University of Minnesota
Ce se intampla doctore? (www.csid.ro) Lipsa vitaminei D, factor major de risc cardiac
Sfatul medicului (www.sfatulmedicului.ro) Efectul uimitor al vitaminei D

Afla mai mult:

Spune-ti parerea