Perfect Skin 2019 – remember

Perfect skin 2019


Interviu cu medicul dermatolog Anca Pop – clinica Novia


Ce am retinut?

  1. O expunere moderata la solar si formarea unui bronz de baza inainte de expunerea la soare ne protejeaza de arsurile verii (se manifesta sinteza de melanina). Atentie insa la supraexpunere!
    Solarul este un mediu controlat, unde expunerea este limitata in timp si ca nivel de iradianta.
    Soarelui nu ii putem estima intensitatea – atentie la orele de expunere, perioada de expunere in functie de tipul de piele si obligatoriu utilizati lotiunile cu factor de protectie.
  2. Beneficiile ultravioletelor:
    • Sinteza vitaminei D – necesara pentru sanatatea osoasa, pentru intarirea danturii, intarirea imunitatii, etc.
    • Metoda terapeutica in cazul diferitelor afectiuni ale pielii: psoriazis, pitiriazis, etc.
    • Imbunatatirea starii de spirit, chiar ameliorarea unor depresii usoare, datorita stimularii productiei de serotonina.
  3. In cazul unor proceduri estetice de intinerire/infrumusetare se recomanda modificarea comportamentului de expunere la ultraviolete:
    • Mezoterapia, dermapenul, peeling-urile chimice superficiale, microdermaabraziunea usoara, radiofrecventa fractionala de tip EMatrix – se pot efectua pe toata perioada anului, dar cateva zile dupa procedura, pana dispare total eritemul, se evita expunerea la UV
    • Pe timpul verii se recomanda procedurile faciale de hidratare profunda.
    • Atentie la procedurile care implica lasere. Daca facem referire la epilarea definitiva cu laser, trebuie sa mentionam faptul ca IPL-ul este cel mai fotosensibilizant si se recomanda evitarea expunerii la razele UV 3-4 saptamani inainte si 3-4 saptamani dupa procedura.
    • Epilarea definitiva e bine sa se realizeze in anotimpul rece si pe o piele alba. Exista insa si tehnologii care permit realizarea procedurii de epilare definitiva si pe o piele bronzata.
    • In cazul procedurilor de remodelare corporala, atat a celor care incalzesc tesuturile (ex. Velashape) cat a celor care racesc tesuturile (ex. criolipoliza), se recomanda o pauza de la expunerea la UV de 24-48 de ore.
  4. Atentie la unguentele pe care le folositi, la medicatia pe care o urmati – solicitati sfatul medicului si cititi intotdeauna prospectele. Unele sunt extrem de fotosensibilizante, putand duce la arsuri ale pielii sau pete pigmentare.

Interviu cu medicul chirurg estetician Dinu Dumitrascu – Clinica Novia


Ce am retinut?

  1. Procedurile minim invazive – injectarile cu botox sau acid hialuronic, mezoterapia, terapia Vampir.
    • Caldura conduce la dilatarea vaselor de sange. De aceea, cateva ore inainte de procedura se va evita sauna, solarul, pentru a nu risca aparitia hematoamelor.
    • Dupa efectuarea procedurii se recomanda o pauza de aproximativ o saptamana de la expunerea la caldura si ultraviolete. Caldura poate diminua in unele cazuri efectele procedurilor de infrumusetare, iar razele UV pot conduce la pigmentari ale pielii.
  2. Chirurgia estetica.
    • 2-3 luni de la interventia chirurgicala este interzisa expunerea la caldura. Caldura produce edeme.
    • Cicatricea rezultata in urma operatiei se protejeaza termen mai indelungat de razele ultraviolete prin folosirea unei lotiuni cu factor de protectie si acoperirea acesteia.

Interviu cu medicul oftalmolog Oana Rusu – clinica QVision


Ce am retinut?

  1. Este foarte important sa ne protejam ochii (inclusiv tesutul fin din jurul ochilor) atunci cand ne expunem la ultraviolete pentru a ne bucura de beneficii si a evita eventuale reactii nedorite (fotoimbatranirea pielii, aparitia leziunilor cu risc, afectarea corneei, afectarea conjuctivei, arsuri de retina, etc.). Se recomanda o expunere moderata, cu protectie.
  2. Ochelarii de protectie UV trebuie obligatoriu sa fie dezinfectati dupa fiecare client sau sa fie de unica folosinta. In caz contrar exista riscul transmiterii de conjuctivite.
  3. In cazul tratamentelor cu laser se recomanda pauza de la expunerea la UV, pentru a evita riscul arsurilor sau al aparitiei petelor pigmentare.
  4. In cazul operatiei de cataracta se recomanda o pauza de minim 6 saptamani de la expunere.
  5. Atentie la cremele si picaturile care contin cortizon – se recomanda evitarea expunerii la UV pe perioada tratamentului.
  6. Si la soare este indicat sa ne protejam ochii. E important sa alegem o marca ce ne garanteaza o protectie de 100% impotriva UV.

CONCLUZII
! Pentru a ne bucura de culoare si de beneficiile ultravioletelor, alegem o expunere moderata.
! Atunci cand, din diferite motive, nu ne putem expune la soare sau solar, putem obtine o culoare minunata apeland la bronzarea organica.

Spune-ti parerea