Lumina – factorul uitat – partea I

Lumina, factorul uitat

Pentru o viata sanatoasa si armonioasa, pentru a conferi calitate vieţii, nu avem nevoie doar de hrana sanatoasa, de apa si aer curat. In aceeasi masura avem nevoie de lumina, mai exact, de lumina naturala. Iar in cazul in care petrecem foarte mult timp in spatii unde este necesara lumina artificiala avem nevoie de o lumina sanatoasa cat mai aproape de cea solara.

Dacă acum 100 de ani omul petrecea 90% din timp sub lumina naturala, din nefericire, in prezent, el petrece aproximativ 90% din viata sa “asaltat” de o lumina artificiala, neprietenoasa si nesanatoasa.

Lumina artificiala conventionala(data de cea de la becurile incandescente sau de cele considerate economice si ecologice), este departe de spectrul luminii solare si domina stilul nostru modern de viata, predominand mai ales la locul de munca sau scoala. Efectele si simptomele acestui fapt incep sa fie cunoscute, constientizate si demonstrate de multe studii stiintifice. Ele sunt asociate urmatoarelor stari: concentrare slaba, oboseala inexplicabila, stare intensa de stres sau chiar depresie.

La urma urmei, energia razelor solare este cea care produce carbohidratii, hrana noastra
principala, ea ne tine de cald si ne permite sa vedem. Nu ar trebui sa ne mire faptul ca lumina este un “nutrient esential” pentru sistemul imunitar.

In piele exista celule cunoscute sub numele de cheratinocite, care produc o substanta deosebit de puternica, ce intareste imunitatea, numita interleukina-1 (IL-1). Aceasta sporeste rapid numarul celulelor T, ajutandu-le sa se reproduca. IL-1 este stimulata de lumina soarelui, fapt ce constituie un motiv bun sa iesi zilnic in aer liber, sa te expui.

Expunerea la lumina naturala este importanta si pentru a putea produce vitamina D – necesara oaselor puternice – in piele, in prezenta razelor solare.

Persoanele cu tenul inchis la culoare, care locuiesc in tari cu niveluri reduse de lumina si care petrec putin timp expuse la lumina naturala (sau care sunt acoperite cand fac asta) prezinta cel mai mare risc de carenta de vitamina D, in cazul in care si alimentatia lor este saraca in aceasta vitamina. Aceasta vitamina vitala nu se gaseste decat în carne, produse lactate si oua, asa ca vegetarienii sunt cei mai expusi riscului.

Partea a II-a

Spune-ti parerea